Az ellenfél: kullancsok
és bolhák » Bolha

Bolha

Bosszantó
albérlők

A bolhák elterjedtsége

Ezeknek a rovaroknak világszerte több ezer faja ismert, még az embernek is van saját bolhája (Pulex irritans).

Hazánkban a macska bolhája (Ctenocephalides felis felis) a legelterjedtebb.A bolhák nem fajspecifikusak, azaz a macskabolha a macska mellett kutyán, nyúlon, görényen és emberen is szívhat vért. Ezen kívül kedvenceink más háziállatok és a vadon élő rágcsálók bolháit is magukra szedhetik.

A bolhák életmódja

A bolhák fejlődési alakjai

A kifejlett bolhák idejük nagy részét gazdájukon töltik. A nőstény bolhák a peterakáshoz szükséges energiát gazdájuk véréből nyerik. A kifejlett bolhák a teljes bolhanépesség mindössze 5%-át jelentik, a fennmaradó 95%-ot a különböző fejlődési alakok, lárvák, bábok képezik.
A nőstény bolhák naponta 25-50 petét is rakhatnak, melyek legurulnak a gazda szőrzetéről és a környezetben fejlődnek tovább. A kikelő lárvákat taszítja a fény, így attól távol, a padlórésekbe, szőnyegek, padlószőnyegek, bútorkárpitok mélyebb rétegeibe húzódnak, ahol szerves anyagokkal pl. leváló bőrsejtekkel, bolhaürülékkel táplálkoznak.

A bábok, más néven kokonok nagyon ellenállóak, akár 6 hónapig is túlélnek a környezetben.

A bolhafertőzöttség által okozott problémák:

Általános tünetek:

Gyakori hirtelen kiváltott vakaródzás, mely idegesíti és zavarja a kutyát. Gyakran kíséri szőrhullás, az állat szőrzete fénytelenné válik. Kölyök állatokban, súlyos fertőzöttség esetén vérfogyottság enyhébb-súlyosabb tünetei is jelentkezhetnek. Az embert is megcsíphetik.

Specifikus tünetek- Bolhaallergia:

Bizonyos kutyákban fajtától függetlenül a bolha csípése nyomán a bőrbe kerülő bolhanyál fehérjéi allergiás folyamatot indítanak el. Az allergia súlyos viszketegséggel, vakarózással jár, melynek szövődményeként gennyes,bakteriális bőrgyulladás kíséri a folyamatot.
A bolhacsípés nem csak kutyán, macskán, de emberen is allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny egyénekben.

Bolhák által terjesztett kórokozók

A bolhák betegségek kórokozóit hordozhatják és paraziták köztigazdái is lehetnek. (pl. Galandférgek, macskakarmolásos betegség kórokozója), melyek emberi megbetegedéssel is fenyegetnek. (zoonózis)
Mivel a bolhák galandférgeket terjesztenek, ha kedvencünk bolhás, a bolhairtás mellett ne feledkezzünk meg a féreghajtásról sem! Tudjon meg többet a férgességről és a féreghajtásról itt

Ne hagyja, hogy kedvencén élősködjenek!

Kutyája védelme érdekében kövesse állatorvosa ajánlását és állatorvosi rendelőben, állatpatikákban vagy kisállat kereskedésekben kapható különféle készítmények közül rendszeresen alkalmazza a kullancsok és bolhák ellen akár 7 hónapig tartó folyamatos védelmet biztosító Kiltix nyakörvet vagy a kullancs, bolha, szúnyog és légy ellen ható Advantix spot on rácseppentőt. Ez utóbbi termék előnye, hogy kullancsölő hatása mellett a kullancsok megtapadása ellen is hat (ún. repellens hatású). Ez azért fontos, mert a kullancsoknak nem adatik meg a lehetőség, hogy áldozatukba csípjenek, így a gyorsan átjutni képes kórokozók sem kerülhetnek be a kutya szervezetébe.
További kullancsokkal kapcsolatos információért kattintson ide.